Volvo 140 naar origineel 170 pk
Deel 1
Een dag experimenteren bij VolTune
Via het Volvov70forum.com kwam ik in contact met Obbe van VolTune. Obbe is autotuner gespecialiseerd in Volvo’s en vroeg me of ik zin had in een experiment met mijn 2001 V70 op benzine met later ingebouwde Vialle LPi-gasinstallatie. Voor de tuning had mijn V70 140PK vermogen (origineel). De V70 is echter geleverd met 140PK en met 170PK.
Reden voor het verzoek was om te kijken of via de OBD poort de originele 170PK software kon worden geladen in de 140PK ECU (Electronic Control Unit). Daarnaast wilde Obbe onderzoeken of een speciaal geschreven 180PK+ versie van de software ook via de OBD poort geladen kon worden.
De OBD poort wordt normaal alleen gebruikt voor uitlezen van de ECU, maar met de zelf ontwikkelde applicatie VDASH (waarover later meer) is programmeren via de OBD poort ook mogelijk. Dat is mooi, want dat scheelt een handeling: het uitnemen van de ECU uit de auto en het handmatig overzetten van de software.
Het experiment kende drie delen:
1. Uitnemen van de ECU en overzetten 170PK software naar de Denso HN-2 ECU;
2. Op dezelfde wijze overzetten van de speciale 180PK tuning naar de Denso HN-2 ECU;
3. Onderzoeken of dit ook allemaal via VDASH en de OBD poort zou werken.
Op 30 december 2014 om 10.10 stond ik voor de deur bij ObbeTuning. Daar maakte ik kennis met Obbe en met Bosse, een Zweedse tuner gespecialiseerd in ongeblazen benzinetuning van Volvo’s. Bosse is de tuner waarmee Obbe samen de 180PK software geschreven heeft.
Backup:
Voor de experimenten begonnen werd een backup gemaakt van de huidige ECU. Een gebruikte ECU van Denso HN-2 werd in een zelfgebouwd klooninterface gestoken, waarna handmatig de software werd overgezet van mijn originele ECU naar de gebruikte unit. Mijn eigen unit werd ter beveiliging in de kofferbak gelegd, om in geval van nood weer in de V70 te kunnen steken. De experimenten vonden plaats met de gekloonde unit.
Nadat de gekloonde unit gecontroleerd was op softwarematige afwijkingen van het origineel werd deze in de auto gestoken. Hiermee begonnen we onze eerste testrit.
Testrit 1: 140PK
Om te beginnen maakten we een testrit met de huidige 140PK software, gewoon, zoals de auto was. Dit om goed met de volgende versies te kunnen vergelijken. Dit werd uitgevoerd met de GTECH, een apparaatje dat veel in dragraces wordt gebruikt. Omdat we vooral geïnteresseerd waren in de werking van de software, de kwaliteit van de motorloop en de vermogenstoename werd de apparatuur niet geijkt op gewicht, aantal meerijders etc. Omdat deze gegevens allen hetzelfde zouden blijven was dit goed genoeg om de verschillen tussen de tunings te kunnen onderscheiden.
De testrit bestond uit een flink aantal ritten in de tweede versnelling, optrekkend vanuit 2000 toeren naar 6000 toeren met de rechtervoet op de plank. Wat onmiddellijk opviel was dat de V70 140PK een aantal dips had in de optrekcurve. Obbe zei ’t lijkt wel of er limiters hun werk doen, alsof ie heel erg begrensd is. Ook op de testresultaten van de GTECH, die op de computer konden worden uitgelezen was dit goed te zien.
Van 140 naar 170PK
Nu begon het eerste echte experiment: het overzetten van de originele 170PK software naar de HN-2 unit, die nu nog geladen was met 140PK software. De ECU werd opnieuw uit de houder getrokken, in de zelfgemaakte interface gestoken en Bosse en Obbe gingen weer aan het werk met de computers. Op een of andere manier wilde de software in eerste instantie niet goed overkomen. Obbe is gelukkig iemand van ‘do, check, evaluate, redo’, waardoor tijdens het overzetten deze fouten al opgemerkt werden.
Nadat handmatig enkele ontbrekende files waren geladen in de ECU en er een kleine aanpassing aan de zelfgebouwde ECU interface was gedaan kwam de 170PK software foutloos over naar de ECU. Opnieuw de ECU ingebouwd en nu de vuurdoop: starten!
En dat werkte. Dus gingen deze drie mannen grijnzend op weg voor de tweede serie testritten met de GTECH. Wat opviel was dat de 170PK versie eerder vermogen beschikbaar had dan de 140PK, maar vooral ook dat de dips tijdens het optrekken weg waren. Ook het koppel verschilde aanzienlijk, waardoor de 170PK versie duidelijk meer op het hedendaagse verkeer is toegesneden dan de 140PK-versie. Deze heeft soms wat moeite bij inhalen op de snelweg.
Bij terugkomst opnieuw de testresultaten geanalyseerd en deze bevestigden wat we eigenlijk al gevoeld hadden: een gelijkmatig optrekken, eerder beschikbaar vermogen en meer koppel.
Van 170 naar 180+ PK
Een spannend moment voor Bosse. Dit zou de eerste keer worden dat zijn tuning gebruikt werd. Precies kon hij niet aangeven wat de vermogenswinst zou zijn, maar hij schatte ten opzichte van de originele 140PK dat er ruim 40PK bij moest kunnen komen. Met de GTECH bleek het een paar PK meer te zijn dan de 170PK van de originele tuning, maar er was aanzienlijk meer vermogen beschikbaar.
De auto had met deze tuning duidelijk veel meer kracht onderin en een nog gelijkmatiger optrekcurve. Obbe zei ‘het lijkt zo wel een turbodiesel’, wat vooral het verschil met de 140PK versie kenmerkte.
Conclusies
Tunen van een 140PK non-turbo motor heeft wel degelijk zin. Zeker de eerste stap, van 140PK naar 170PK levert een soepeler motorloop, een gelijkmatige optrekcurve en meer trekkracht op. Van 140PK naar 180PK+ uiteraard nog meer.
De stap van 170PK naar 180+PK is een kwestie van smaak. Ik zou het zelf bij een gunstige prijsstelling zeker overwegen, maar de verschillen zijn uiteraard een stuk kleiner dan bij de tuning van 140 naar 170PK.
Resultaten na 3.500km met de 180+PK versie:
-Motorloop gelijkmatiger en rustiger;
-Auto trekt gelijkmatiger op;
-Komt beter mee in het verkeer;
-Verbruik gedaald met 10% (!) – dit was voor mij onverwacht.
De magische laptop met VDASH.
Deel 2
Voor ik jullie vertel hoe het uploaden via Vdash in zijn werk ging, is het misschien handig als ik wat uitleg over Vdash. Let wel, dit is mijn verhaal dus het kan hier en daar niet kloppen. Ik reken op Obbe om aan te vullen of te verbeteren waar nodig.
Wat is Vdash?
Op de website van www.obbetuning.nl staat het volgende :
Quote
VDASH
Beste lezer ,
Hartelijk dank voor uw interesse voor de VDASH softwaretoepassing .
Zoals u misschien weet , is onze tool een on -line gebaseerde dienst , die levert aan garages en hun klanten en voorziet in de vertaling van de boordcomputer ( DIM + ICM ) , het bewerken van service informatie ( u kunt info en service informatie berichten bewerken ) Bijvoorbeeld : ” tijd voor een servicebeurt ” veranderen in “service verreist, bel : 0123-456789 ” of wat men ook wil, deze functies zijn al geïmplementeerd en 100 % ondersteund . Maar de VDASH software applicatie is nog steeds een groeiende systeem en in zeer nabije toekomst willen we onze klanten chiptuning , herladen van de ECM (gratis) , pairing van gebruikte afstandsbedieningen met de auto , etc gaan bieden …
Hoe werkt het ?
Om de VDASH softwaretoepassing te gebruiken heeft u een PC / notebook met Windows XP/Vista/7 nodig , . NET 3,5 raamwerk , internetaansluiting , een Volvo DiCE ( een kloon uit China is prima te gebruiken, maar deze moet J2534 chip gebaseerd zijn, zoals een origineel ) een login + wachtwoord ☺ Alle verdere communicatie met het voertuig wordt gedaan over de OBDII poort , dus er is geen noodzaak meer om alle modules of onderdelen van het voertuig te demonteren .
Eigenlijk is dat maar het halve verhaal. Of eigenlijk nog niet eens. Als ik zelf Vdash moet omschrijven zou ik zeggen ; Vdash is een kennisbank. In die kennisbank wordt alle kennis opgeslagen die waar ter wereld ook door het Vdash team wordt opgedaan. Dit team bestaat uit Volvo fanaten uit Tsjechië, Zweden, Obbe, etc. etc. en houdt zich bezig met het aanpassen van alles wat in onze Volvo’s softwarematig geregeld wordt of is.
Dat kunnen de bekende VIDA-functies zijn, maar ook de functies die je via de CFE zou kunnen bereiken. Het gaat echter nog veel verder! Af-fabriek ingebouwde opties, waar een Volvo dealer niets meer kan (niet af-fabriek meegeleverde subwoofer bijvoorbeeld) kan vaak het Vdash team worden aangepast. Óf nog verder ; het tunen van de motor.
Nou, dat klinkt allemaal veel simpeler dan het is. Zoals laatst in het nieuws was, is carhacking op komst. Volvo is één van de merken die daar redelijk tot goed tegen beschermd is. Dat heeft te maken dat Volvo voor elke autoconfiguratie een andere ECU gebruikt.
Volkswagen heeft in de gehele range van auto’s maar beschikking over een handjevol ECU’s die steeds anders geprogrammeerd worden. Volvo/Denso hebben voor iedere configuratie een andere ECU. Zo heeft de V70 2001 140PK een andere ECU dan de V70 2001 170PK en deze zijn ook weer verschillend ten opzichte van dezelfde motoren van een ander bouwjaar. Kortom, voor iedere configuratie moet weer een andere “sleutel” gevonden worden.
Vandaar ook dat de tuning aan mijn Volvo werkt voor Volvo’s die een ECU van een Denso type HN-2 hebben. (ECU box openen, clipjes niet verliezen, nummer staat bovenop).
Wat is nou het slimme van Vdash?
Vdash is de eindgebruikersapplicatie van deze kennisbank. Om Vdash te kunnen gebruiken heb je een paar dingen nodig ; een Vdash abonnement, een DICE en een computer. Kennis van tuning is niet nodig, dat is het geniale van het Vdash concept.
Elke verandering die ooit aan een Volvo is uitgevoerd door een lid van het Vdash team of een vraag die op basis van een Vdash gebruiker is uitgezocht en uitgevoerd, wordt centraal opgeslagen en is daarna beschikbaar voor alle Vdash gebruikers. Dat zullen over het algemeen onafhankelijke Volvo specialisten en garagehouders zijn, maar ook voor Volvo dealers is dit interessant, omdat Vdash verder gaat en kan dan Volvo zelf.
Kortom; is een tuning of verandering eenmaal uitgevoerd, zoals bovenstaande tunings, dan kan deze overal ter wereld via iedereen die Vdash heeft, aangeboden worden ! Dat betekent dat iedere Vdash gebruiker deze tuning aan kan bieden. Vandaar dat het interessant is dat Bosse nu met de V8 bezig is. Een tuning die niet heel vaak zal worden uitgevoerd, vanwege het geringe aantal V8’s. Maar, eenmaal uitgevoerd en hij kan over het gehele Vdash netwerk worden aangeboden !
Voor de originele configuratie is altijd aan back-up beschikbaar. Aanpassen in Vdash is dus 100% veilig.
De procedure is :
Vdash wordt via een DICE verbonden aan de Volvo. De software wordt dan uitgelezen en overschreven. Klaar is Kees, of VolTune. Of Vdash.
Als klant zie je een mannetje welke zijn computer pakt, een plugje in je auto stopt en in ongeveer een half uur tot een uur je auto verandert. Maar daar zit dus een hele fabricage achter.. Software ontwikkelaar, ECU specialisten, tuners, Vdash gebruikers.. etc. etc.
Deel 3
Het laatste deel ; uploaden via Vdash.
Nu de 3 tunings in de auto werkten, geprogrammeerd via het verwijderd van de ECU en handmatig overzetten van de programmering, was de volgende uitdaging ; het uitvoeren van dezelfde truc, maar dan via Vdash. Dat betekent ; juiste programmering in Vdash laden, Vdash via de Dice op de OBD poort aansluiten en uploaden.
Dus ; de originele 140PK software weer teruggezet op de ECU. ECU uitgenomen, in het huisvlijtdoosje van Obbe geplaatst en daarna weer terug in de auto.
Dat moest 2x gebeuren. Want om een onduidelijke reden werd de EPROM meegeprogrammeerd met de verkeerde software. Nadat dit gefixt was konden we aan de slag.
Vdash sloeg de eerste keer vast. Knopjes drukken hielp niet. Vdash wilde gewoon niet verder. Obbe rende naar de computer en schakelde Pavel in Tsjechië in. De man die de programmering van de ECU’s via Vdash regelt. Pavel sprong direct achter zijn computer.
Eerst werden er wat kleine bugs gefixt en kon de programmering worden geüpload via Vdash. Echter, bij het starten bleek de auto niet aan te slaan. Opnieuw was de EPROM meegeprogrammeerd met de verkeerde software. Weer Pavel ingeschakeld, die zei “vanaf hier neem ik het over”. En toen deed de computer zelf het werk, via een remote desktop.
Ondertussen zorgde Bosse dat de 3 tunings richting Pavel verzonden werden zodat die de juiste tuning kon uploaden. Pavel vermoedde dat lichte aanpassing voldoende moesten zijn.
Eerst werd gefixt dat de EPROM programmering verkeerd over kwam. Vervolgens werd de programmering wel via OBD poort gedaan, vanuit Tsjechië. Maar dan met handmatige commando’s, vanuit DOS. Zwart schermpje met veel letters. Na een aantal mislukte startpogingen wist Pavel de software handmatig goed over te zetten.
FEEST ! Dat bekende namelijk dat nu bekend was welke commando’s/parameters Vdash voor deze tuning moest worden geprogrammeerd om het geheel automatisch te kunnen doen via Vdash en de OBD poort.
Na 30min/45min programmeren zagen we de Vdash interface aan het werk gaan. En nog een kwartier later het commando : ‘Starten’. En bij het omdraaien van de sleutel ; een draaiende motor !
Dat betekende dat én de tuning werkte én iedere Vdash gebruiker deze tuning nu geautomatiseerd kan uitvoeren! Iedereen blij, en weer dikke grijnzen op onze gezichten. Na een proefrit nam ik afscheid van Obbe en zijn team.
Ondertussen over de dag nog kennis gemaakt met Gery en Dennis en rondgekeken in de mooie werkplaats. Nieuw prototype van de nieuwe powerflushmachine gezien. Compacter, en werkend ! Kippenpoten gegeten, en heel veel lol gehad !
De rit naar huis was geweldig met mijn nieuwe auto.
Obbe, Bosse, bedankt voor deze dag!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!